
2 bajonetten van het Alpenkorps
Eindelijk weer tijd voor een verhaaltje na al die vermoeiende examens. Het gaat om een bajonet die ik al een tijdje heb en eentje die ik eind vorig jaar gekocht heb, beide nummergelijk wat het natuurlijk des te leuker maakt.
Er valt heel wat over te vertellen, maar laat me beginnen bij de oudste van de 2, namelijk een "Bay. IS69 apt." of een "Bayerische Infanterie Seitengewehr 1869 aptiert". Volgens mij eentje dat we op het forum nog niet gezien hebben, maar het kan zijn dat ik jullie collectie foto's niet aandachtig genoeg bekeken heb. Onbekend zal deze jullie zeker niet voorkomen want ze hebben heel wat weg van de Chassepot bajonetten, waar ze dan ook van afgeleid zijn. Eigenlijk is het overbodig om te vermelden dat het gaat om een Beiers exemplaar is, aangezien alleen Beieren dit type bajonet gebruikt heeft. Net zoals de Franse M1886 is er gebruik gemaakt van een koperen handvest met een voorwaarts gerichte parreerhaak en een yathagan lemmet. Deze zijn standaard uitgerust met lederen schedes met koperen fittings. Deze schedes zijn deze uitgerust met een klein lusje in tegenstelling met wat we gewoon zijn van Duitse bajonetten, dit hadden ze ook afgekeken van de Fransen. Dit soort top fitting is ook terug te vinden bij Beierse S71's, terwijl de andere deelstaten wel "gewone" schedes hadden. Ik heb er ook een (goede) reproductie koppelschuh bij gekregen, de originele zijn heel zeldzaam. Let ook hier op de gelijkenis met de Franse. De Troddel is er eentje voor de 1ste companie, het lijkt vreemd geknoopt maar zo staat het in originele documenten afgebeeld. In andere gevallen zit de troddel rond de koppelschuh en niet rond de bajonet zelf zoals hier het geval.
Nog belangrijk bij deze bajonet is dat het gaat om een "aptiert" of een aangepast model. Een gewone IS69 is heel moeilijk te vinden, zeker met schede, mocht je ze toch vinden zal je moeten concluderen dat ze heel erg duur zijn. De aanpassingen bestaan erin dat het lemmet versmald werd om zo het gewicht te reduceren. Een gedeelte boven de bloedgleuf werd afgeslepen en de originele kling werd behouden. Verder werd het bolletje op de parreerhaak ook afgeslepen. de IS69 en de IS69 apt. werden beiden gebruikt op het Werder geweer M1889. Er bestaan ook nog "1 traps en 2 traps aptiert" modellen, maar dit is dus een gewoon exemplaar. Hierbij zijn er respectievelijk 1 of 2 "treden" in de pommel weggeslepen waardoor de bajonet gebruikt kon worden op de Gew71 en Gew71/84.
De 2de behoeft niet veel introductie, een S98/05 nA.
Nu waar ik eigenlijk naartoe aan het werken was: de stempeltjes die me natuurlijk mateloos interesseren, beide behoorlijk zeldzaam.
#1 IS69 apt., J.L.R.E. (Beierse) Jinfanterie Leib Regiment, Ersatz abteilung. Deze markering wordt niet voorafgegaan door de gebruikelijk Beierse B aangezien de IS69 zoals eerder vermeld alleen door hen gebruikt werd. Zoals sommige onder jullie al weten werd er soms Jinfanterie gebruikt in plaats van Infanterie. De elite "Leib" regimenten, waarvan er maar enkele zijn, zijn de lijfwachten van de adel. De E in deze markering staat in cursief, wat de gebruikelijke Beierse notatie was voor Ersatz voor 1872, later werd dit een rechte E, zoals de rest van de staten.
#2 S98/05 nA, Pruisen 1915, B.I.J.E.1294. Ersatz Abteilung, 1ste Beierse Jäger Bataljon "König", nummer 1294. Dit is een 'schrijfwijze' alleen gehanteerd door Beieren. Indien er gelijkaardige kleine cijfertjes op de parreerstang staan, wijst dit meestal op Beiers gebruik. De cijfertjes zijn geen wapennummers zoals anders wel het geval is, maar wapenrek nummers.
Dit Leib Regiment en het Beierse Jäger Bataillon waren ten oorlogstijde beide ingedeeld in het prestigieuse "Alpenkorps", dat zelfs befaamd was bij de Geallieerden. Het Alpenkorps leverde zwaar slag in de Servië, Roemenië en de Italiaanse en Franse Alpen. De mannen van deze eenheid droegen een Edelweis-insigne, dat hen uitgereikt werd door de Oostenrijkers. Dit was later in WO2 nog een teken van moed en doorzettingsvermogen. De kans dat de deze IS69 tijdens de oorlog nog gedragen werd door een Ersatz eenheid is goed mogelijk, wat dit een zeer interessant stuk maakt. Foto's bevestigen dat zulke oude bajonetten tijdens de oorlog nog gebruikt werden, vooral door ersatz eenheden en eenheden die zich achter de linies bevonden, zoals Landwehr en overkoepelde Legerkorps eenheden.
Van zodra ik nog eens wat tijd heb plaats ik de gevechtskalender van het Alpenkorps nog wel eens.