I found this on a great website about belgian army stuff. It was reffered to this forum for bayonet terminology. Anyone here who runs that site ?
AMI nr 9 van mei 1980 geeft een algemene lijst weer van de door het Belgisch Leger gebruikte bajonetten. Het betreft hier enkel de tijdens de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum en mei 1940 gebruikte exemplaren.
Deze modellen worden ook omschreven in de publicatie "Baïonettes" van La Gazette des Armes (1974 - 1978). Evenwel duiken er bij deze laatste betreffende de omschrijving en gebruik van sommige bajonetten wel enige verschillen op:
Het model 89 pour carabine 1889, nr 4 in de AMI lijst, wordt in de publicatie "Baïonettes" van La Gazette des Armes evenwel omschreven als model 1893. Dit is correct voor zover het de yatagan voor onderofficieren betreft. In feite bestaat dit extra lange model ook als yatagan model 1889 voor het karabijn van de Vestings- artillerie en de Rijkswacht
Het model 1924, nr 5 in AMI de lijst, is eigenlijk een export model en niet officieel gebruikt binnen België.
Het model 16 - 35, nr 6 in de AMI lijst, wordt in de publicatie "Baïonettes" van La Gazette des Armes ook omschreven als een van de modellen 1924 export en bedoeld voor gebruik op het geweer model 1924/30. (Dit is echter practisch niet mogelijk daar de afstand van de bajonet tot de loop in dit laatste geval kleiner is dan bij het geweer 1889. )
In allerlei publicaties, ebay ed. wordt dit model (nr. 6) veelal aangeduid als 1916/24.
Verdere algemene opmerkingen en aanvulling mbt de door Belgische troepen gebruikte bajonetten:
De ingekorte bajonet 16-35, nr 7, en de 89-35, nr 8, zijn hoogstwaarschijnlijk enkel gebruikt in Belgisch Congo.
Tijdens de eerste wereldoorlog wordt in de eerste oorlogsjaren ook gebruik gemaakt van de oudere Franse 1874 "Gras" bajonet. Deze bajonet is echter een heel dankbaar object wegens zijn diverse aanpassingen voor gebruik op het geweer en karabijn Mauser 1889, de Turkse Mauser en de omvorming tot de 1916 met T- blad.
Tevens is er effectief gebruik gemaakt van de Franse bajonet model 1886, de "Rosalie" en dit bij schutters VB en hulpschutters in de Chauchat teams
Het gebruik van de Belgische "Comblain" bajonet in diezelfde periode is betwistbaar.
Verder is er ook sprake van het gebruik van Turkse bajonetten bij Belgische troepen tijdens WO I. Bij gebrek aan verdere informatie wordt dit enkel vermeld.
Tijdens het interbellum wordt ook de Duitse bajonet 98/05 voor de G98a in de Belgische militaire publicaties opgenomen.
Voor fotos van het model 1889 en derivaten verwijs ik met genoegen door naar de site "Het Belgisch Leger 1830 - 1940", link in de betreffende bajonetpagina.
Daarnaast zijn er nog een aantal tijdens het interbellum door België geproduceerde bajonetten die enkel voor export naar Zuid-Amerika en China bedoeld waren en die nooit deel uitgemaakt hebben van de bewapening van het Belgische Leger.
Deze worden dan ook verder niet behandeld.
